În doar 8 luni de guvernare, executivul premierului Mariano Rajoy a aprobat deja a treia reforma a sistemului financiar, de această dată fiind o condiţie pe care Spania trebuie să o îndeplinească în contrapartida la cele 100 miliarde de euro pe care le va primi pentru asanarea sistemului bancar. Dar, de asemenea, acest început de lună septembrie va debuta și cu intrarea în vigoare a unor măsuri care marchează agresiva politică de austeritate a guvernului de la Madrid, precum creșterea TVA-ului sau eliminarea asistenței medicale pentru imigranți.
Conform acestei noi redactări a legislaţiei financiare va fi infiinţată o, asa numita “bancă rea”. O entitate care va reuni toate activele toxice, adică, imobile, ipoteci sau alte produse financiare devalorizate, ale băncilor care sunt recapitalizate cu banii statului, pentru a le repune în cele din urmă în circuitul comercial.
Majoritatea experţilor din branşă coincide în opinia, că decretul, adoptat în ultima şedinţa de guvern, va schimba radical legislaţia din domeniu și se va converti într-un mecanism de soluţionare a crizei financiare, care până acum lipsea Spaniei. De la această reformă se speră dinamizarea piaței imobiliare, și a creditelor, blocată de reticența băncilor în a vinde aceste imobile, datorită profundei devalorizări a pieței.
Decretul va atribui noi prerogative Băncii Naţionale a Spaniei, dar și Fondul pentru Restructurare Bancară, entitate supusă direct executivului. Aceasta din urmă va putea interveni în restructurarea băncilor și de asemenea va putea decide lichidarea entităţilor financiare al căror cost de recapitalizare depăşeşte valoarea activelor pe care le deţin.
În ceea ce priveşte, așa numita ” banca rea”, este interesant de remarcat faptul, că aceasta va fi o societate anonimă de gestionare a activelor, care va avea mâna liberă să cumpere și să vândă