Aflaţi din GdS cum poate trimite Fiscul o simplă hârtie nesemnată şi neştampilată, care poate schimba soarta firmei dumneavoastră.
Dacă desfăşuraţi o activitate economică, atunci staţi cu ochii pe poştaş, pentru că s-ar putea să vă livreze corespondenţa-surpriză!
În era în care lumea afacerilor se mişcă rapid, iar documentele circulă cu semnătura electronică peste tot în lume, Finanţele româneşti simplifică atât de mult lucrurile încât trimit firmelor simple hârtii nesemnate, ba chiar reglementează prin legislaţia fiscală acest aspect.
Codul de procedură fiscală recent modificat permite Fiscului să trimită contribuabililor somaţii, titluri executorii şi alte acte fără să fie semnate şi ştampilate de către organul fiscal de care aparţin firmele în cauză. Până acum, aceste acte se trimiteau de la Râmnicu Vâlcea, de la Centrul de Imprimare Masivă, dar tot fără semnătură şi ştampilă, numai că erau uşor desfiinţate în instanţă de firmele cărora li se adresau. Se miza tocmai pe faptul că acele documente erau pur şi simplu nişte hârtii fără valoare juridică. Acum, situaţia s-a reglementat prin Ordonanţa de Guvern nr. 16/2012, publicată marţi în Monitorul Oficial, şi care modifică OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Actul normativ care prevede că dispoziţiile articolului prin care se transmit documente nesemnate şi neştampilate de către Fisc „se aplică în mod corespunzător şi actelor de executare şi altor acte emise de organele fiscale, cu excepţia cazurilor în care prin lege se prevede altfel“. Cu siguranţă, Finanţele nu vor primi de la dumneavoastră vreo hârtie nesemnată şi neştampilată.
OG nr. 16 mai prevede ca în cazul contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanţe fiscale, „executarea silită se suspendă sau nu începe (...) dacă contribuabilul depune la organul fiscal compet