La 142 de ani de la naştere, Google omagiază printr-un doodle pe cea care a creat sistemul de învăţământ Montessori.
Maria Montessori s-a nascut la 31 august 1870, in localitatea Chiaravalle, regiunea Ancona din Italia si a devenit una dintre cele mai cunoscute si admirate personalitati din prima jumatate a secolului al XX-lea. Ea şi-a adus contribuţia în mai multe domenii precum medicina, pshiatria, antropologoia, promovarea emancipării femeii, dar în special în ştiinţele educaţiei unde a creat un nou sistem de invăţământ ce acum îi poartă numele.
Mediul Montessori pentru copiii de la cresa si gradinita până la nivelul liceului, se bazeaza pe o filozofie educaţionala foarte diferita de cea trăită de majoritatea adulţilor. În “Ghidul” Montessori, asa cum este denumit, de obicei, educatorul, in loc sa inceapa cu un set de lectii dictat de o scoala a societatii adultilor, construieste pe tendintele naturale ale copilului catre explorare, munca, creativitate si comunicare, pentru a crea un mediu de invatare care sa hraneasca pasiunile in desfasurare ale copiilor.
Instruirea traditionala Montessori consta intr-o activitate de un an pentru fiecare dintre cele trei nivele de varsta si stadii de dezvoltare de mai jos: 0-3 ani, 3-6 ani, 6-12 ani. Profesorul Montessori pentru liceu trebuie, în mod ideal, să fi absolvit toate trei cursurile de instruire plus o specializare universitara in una sau mai multe discipline.
Metoda Montessori prevede o interactiune constanta, o permanenta rezolvare de probleme, predare de la copil la copil si o socializare permanenta. Astfel, Copiii lucreaza in conformitate cu propriile lor abilitati si nu se plictisesc niciodata. Mediul special pregatit este amenajat in functie de aria curriculara, iar copiii sunt liberi sa se deplaseze prin clasa in loc sa stea in banci;
În sistemul de învăţământ nu exista lucra