Un orădean diagnosticat cu boala carotidiană ischemică a fost operat marţi la Satu Mare. Intervenţia a fost apreciată de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Adrian Marc, drept “un eveniment major al performanţei în actul medical sătmărean”. Noul vârf atins în lumea medicală sătmăreană, prin operaţia efectuată de către echipa conducă de profesorul Galajda Zoltan, a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. La întâlnirea cu mass-media au participat Zoltan Galajda, Adrian Marc, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, precum şi întreaga conducere a Consiliului Judeţean Satu Mare, preşedintele Adrian Ştef, respectiv vicepreşedinţii Mircea Govor şi Csehi Arpad. În sală s-au aflat şi o parte dintre membrii echipei care a participat la operaţie, precum şi pacientul, alături de alţi reprezentanţi ai spitalului.
Vârf de performanţă
Intervenţia chirurgicală la artera carotidă, pe care medicul Galajda Zoltan şi echipa sa au efectuat-o marţi, în premieră la Satu Mare şi pentru a doua oară în România, a folosit o tehnică complexă, denumită “prin eversiune”. Anestezia generală utilizată în procedura chirurgicală standard a fost înlocuită de o anestezie locoregională. Pacientul a stat treaz pe întreaga durată a operaţiei, care a durat trei ore, şi a discutat cu echipa chirurgicală. “În acest fel, cele mai mici complicaţii ce survin în timpul operaţiei pot fi decelate în timp util şi putem lua măsuri imediate. Am mai efectuat o asemenea operaţie în urmă cu câţiva ani, la Târgu Mureş. În prezent însă, în România nu se practică această tehnică” a afirmat chirurgul.
Zoltan Galajda a declarat că este pentru prima oară când a ţinut să organizeze o întâlnire cu presa. “Boala carotidiană ischemică este frecventă. În Ungaria se efectuează anual între 1500 şi 2000 de operaţii anual. Luând în considereare diferenţa de pop