Pătrunjelul şi bolile de rinichi
După părerea mea, rinichiul este organul central al corpului nostru. Ar trebui să-l curăţăm periodic de toxine, la intervale de câteva luni, şi atunci multe alte funcţii organice, de exemplu tensiunea arterială, s-ar normaliza de la sine. Această detoxifiere se face cu ceai de pătrunjel şi lapte bătut degresat.
Pentru ceai, luaţi o mână de frunze proaspete cu tot cu codiţe, tăiaţi-le mărunt şi puneţi-le pe foc, în jumătate de litru de apă rece. Înfierbântaţi apa şi lăsaţi-o să fiarbă trei minute. Cu puţin înainte de sfârşitul celor trei minute, adăugaţi o linguriţă rasă de splinuţă şi încă una de coada-calului (amândouă uscate). Luaţi vasul de pe foc, acoperiţi-l şi lăsaţi să infuzeze zece minute. Apoi strecuraţi ceaiul şi beţi-l cu înghiţituri mici, neîndulcit sau îndulcit cu miere. Cura durează două săptămâni şi se face cam de trei ori pe an. (E important să căutaţi o coada-calului crescută pe un sol pietros.) Completaţi această cură cu lapte bătut degresat. Dacă îl toleraţi bine, beţi o jumătate de litru pe zi, deşi ideal ar fi chiar un litru. Cumpăraţi un produs de bună calitate, pentru că altfel riscaţi să nu obţineţi efectul scontat. (Ceaiul de pătrunjel nu se recomandă în nefrită, agravează inflamaţia ţesutului renal.)
URSULA TEMPEA, asistentă medicală - Braşov
Micoză la picioare
Se pun la fiert într-o oală 5 litri de apă şi când începe apa să fiarbă, se adaugă 10 căpăţâni de usturoi pisate cu coajă cu tot, 2 cutii de pelin, 2 cutii de gălbenele şi 2 cutii de muguri de plop. Se fierb 15 minute, cu capac. Apoi lichidul se filtrează şi se pune într-un lighean. Se stă 30 de minute cu picioarele în fiertura care trebuie să fie rece. În lichidul din lighean mai adăugaţi un plic de bicarbonat de sodiu şi 1 l de oţet de mere. Apa nu se aruncă, se poate folosi de 5 ori. A şasea zi