Pe Argeş în jos,/ Într-un loc frumos...
În ţinutul legendar al Muscelului, plin de biserici şi mânăstiri ridicate din poruncă domnească, de meşteri mari, Mânăstirea Aninoasa are un destin special. Clădită ca preţ al unei vieţi salvate de pe butucul călăului, înfrumuseţată din preaplinul sufletesc al unui zugrav de geniu, sfântul lăcaş a trecut prin vremuri de cumplită restrişte. Jefuită şi închisă la ordinul lui Cuza Vodă, pângărită de jandarmii interbelici şi ceapiştii comunişti, Aninoasa a renăscut din cenuşa istoriei, iar maicile care vieţuiesc în ea spun că este o minune a Sfântului Nicolae. Dar nu e singurul miracol de la Aninoasa.
Cerul din sticla ferestrelor
Munţii se deschid în semicerc, ca o coadă de păun, etalând întreaga paletă de culori a verii.
Biserica mănăstirii Pleoapa se strânge peste ochi de-atâta strălucire şi numai după o vreme te lasă să vezi, printr-o deschizătură subţire, locul acela, înconjurat de albastru, roşu, galben şi verde, mai ales verde, în toate nuanţele. Văzut aşa, prin deschizăturile zgârcite ale pleoapelor, satul Aninoasa pare un loc ireal, o icoană a unei lumi dispărute. Mai întâi privirea se opreşte pe casele scufundate în umbra grădinilor, aşezate rânduri, rânduri de-a lungul străzii, precum curtenii dinaintea împăratului; semeţe, cu ceardacuri de lemn cocoţate pe temelii înalte de piatră, cu ferestre largi, care par a cuprinde întreg cerul în sticla lor; case mândre, gospodăreşti, ce vorbesc despre oamenii acestor locuri: mândri, curajoşi şi bogaţi. Aşa au înfruntat veacurile şi capriciile istoriei, aşa sunt şi azi.
Raiul cu flori
Mânăstirea Aninoasa se află în mijlocul aşezării. Ziduri uriaşe sprijină cerul. Jur-împrejurul lor, un cocon de linişte. Le dai ocol şi liniştea se înfăşoară pe tine precum un caier.