Centrul Cultural Piteşti, prin Clubul de Istorie „Armand Călinescu”, a organizat simpozionul cu tema „Controverse ale istoriei”. Acesta face parte din seria manifestărilor reunite sub genericul „Dialogurile Istoriei” și a adus la Centrul Cultural mai mulți profesori de istorie care au discutat despre două subiecte extrem de interesante, Diktatul de la Viena și activitatea celui mai strălucit diplomat român, Nicolae Titulescu. Tema cel mai mult discutată a fost cea legată de evenimentul petrecut acum 62 de ani, atunci când Ungaria a primit, din partea Germaniei, o parte însemnată din Transilvania. Acest moment a marcat, potrivit vorbitorilor, începutul unei politici de purificare etnică care a mers de la simpla expulzare a românilor până la masacrele de la Ip și Trăsnea, acolo unde ocupanții maghiari au ucis sute de oameni.
Problemele din acea zonă nu au încetat, spun specialiștii, după revenirea la România a teritoriului luat prin Diktatul de la Viena. Astfel, și acum discursurile politicienilor de la Budapesta au ca subiect apartenența teritorială a acelei zone, iar viața românilor din județele cu populație preponderent maghiară este din ce în ce mai grea. O altă controversă dezbătută la Centrul Cultural a fost cea referitoare la activitatea lui Nicolae Titulescu. Acesta a fost, spun specialiștii în istorie, un mare patriot și un ilustru diplomat, dar a avut și naivitățile sale. Una dintre acestea a fost legată de tratatul cu URSS, pe care Titulescu l-a semnat cu omologul său, Litvinov, fără să bănuiască faptul că rușii nu aveau de gând să-l respecte, ei pregătindu-se, de fapt, în acea vreme, chiar să invadeze România.
Alte aspecte controversate legate de Titulescu au fost relația sa tensionată cu regele Carol al II-lea, dar mai ales ostilitatea față de cea mai importantă putere a lumii din acea perioadă tulbure, Germania nazistă, aspecte dezbătute și el