Prejudiciul produs prin falimentarea controlată a Petromservice este de peste 83 de milioane de euro
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost din nou adus din arest, unde se află încarcerat ca urmare a condamnării la un an de detenţie pentru şantaj, pentru a-i fi prezentate materiale de urmărire penală în dosarele FNI şi Petromservice.
În dosarul Petromservice, Vîntu este cercetat alături de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro.
Potrivit referatului remis Tribunalului Bucureşti, patrimoniul Petromservice a fost fraudat cu ajutorul a 22 de companii offshore, controlate de Vîntu, Luca şi Ţurcan. Documentele au scos la iveală că 13 dintre cele 22 de companii offshore îl au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, trei pe Sorin Ovidiu Vîntu, cei doi fiind beneficiari reali şi la o altă companie offshore. Alte două companii, una înfiinţată în 2003 şi alta în 2006, îl au ca beneficiar real pe Liviu Luca.
"Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu participa la întâlniri ca reprezentant al SC Petromservice SA şi angaja societatea în faţa partenerilor străini, aşa cum rezultă din mesajele de poştă electronică identificate cu prilejul percheziţiei informatice efectuate în cauză, care atestă şi că directorul general Şupeală Gheorghe îi era în fapt subordonat funcţional. Totodată, a rezultat că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu se implica direct în activitatea SC Petromservice SA şi îi dădea indicaţii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma să le ia, reproşându-i dacă acesta adopta o altă conduită", notau atunci procurorii.
În aceste împrejurări, la scurt timp după ce în patrimoniul părţii vătămate a intrat suma de 323.059.381 euro obţinută din vânzarea activităţii de servicii petroliere, inculpaţii au ac