* Pe timpul verii, când soarele arde necruţător, este foarte important să se acorde o atenţie deosebită membrelor inferioare, care duc toată greutatea trupului. Moştenită genetic ori cauzată de sedentarism sau de obezitate, boala venelor varicoase este una dintre afecţiunile care pot crea mari probleme în perioada anotimpului călduros *
La peste 60% dintre suferinzii de varice, boala apare ca urmare a unei predispoziţii genetice. Medicii ruşi au stabilit că în cazul unui copil ai cărui părinţi suferă ambii de varicoză şansele ca la maturitate să se confrunte şi el cu aceeaşi afecţiune sunt de peste 80%. Aceşti oameni ar trebui să fie extrem de atenţi, să evite statul în picioare sau chiar pe scaun, timp îndelungat.
Boala se manifestă iniţial ca o problemă estetică: apariţia pe picioare a unei reţele de vinişoare de culoare roşiatică sau albăstruie. În scurt timp, va apărea senzaţia de disconfort, de picioare grele, obosite. Dezvoltarea varicelor este determinată şi influenţată de mai mulţi factori: greutatea corporală, lipsa exerciţiilor fizice, fumatul, istoricul familiei.
Leacuri din popor
Tinctură din salcâm
Peste 4 linguri de flori mărunţite de salcâm alb se toarnă 100 de ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 7-10 zile, după care se filtrează. Se aplică pe zonele afectate, masând uşor. Tinctura ajută la resorbţia venelor foarte inflamate. Acest tratament este benefic şi pentru alte afecţiuni, sciatică sau reumatism.
Ceaiuri şi siropuri
* Din urzici: Peste 2-3 linguri de urzici uscate se toarnă jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30-40 de minute, se strecoară şi se bea la o oră şi jumătate după masă, câte o treime de ceşcuţă, de trei ori pe zi. Un asemenea tratament este mai eficient în fazele de debut al bolii.
* Din coajă de alun: 500 ml