Începând cu 1 septembrie 2012, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii reţelelor mobile de telefonie vor scădea cu 24%, până la nivelul de 3,07 eurocenţi/minut, a anunţat ieri ANCOM, precizând că aceasta este a doua etapă de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobilă în acest an, după cea din martie, când tarifele au fost reduse cu valori cuprinse între 19% şi 30%.
Operatorii cărora li se aplică această reglementare sunt: Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, Romtelecom, RCS&RDS, Telemobil şi Vodafone România, respectiv toţi furnizorii activi de reţele şi servicii de telefonie mobilă destinate publicului din România.
În urma reglementărilor, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce în România a scăzut în termen nominali cu peste 70%, din 2003 şi până în prezent.
"Anul 2013 va marca noi evoluţii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce, atât la puncte fixe, cât şi la puncte mobile. Cuantumurile şi viteza reducerilor vor fi definitivate în urma consultărilor publice naţionale şi europene", a comunicat ieri Autoritatea.
Numărul total de utilizatori activi de telefonie mobilă din România era de 23,4 milioane la sfârşitul anului 2011, în scădere cu 4% faţă de cel înregistrat la finele lui 2010. Numărul cartelelor preplătite active a scăzut în 2011 cu 6%, ajungând la 14,05 milioane, în timp ce numărul abonamentelor persoanelor fizice a scăzut cu 3% (până la 6,42 milioane), iar numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungând la 2,94 milioane), în comparaţie cu valorile înregistrate la nivelul anului 2010. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la sfârşitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori şi a fost calculată pe baza rezultatelor preliminare ale recensământului de