Din 1 septembrie, posturile de Poliţie comunale îşi vor relua activitatea în cadrul Secţiilor de Poliţie rurală. Decizia aparţine şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi e motivată prin cheltuielile mult prea mari generate de secţiile de Poliţie Rurală, care au luat locul posturilor de poliţie şi care, în opinia sa, nu şi-au demonstrat eficacitatea.
Mai multe infracţiuni
În opinia şefului Poliţiei Române, fără poliţiştii din comune, furturile de animale, tâlhăriile şi infracţiunile stradale au crescut cu şase la sută comparativ cu 2011. În plus, comunităţile din mediul rural nu se simt în siguranţă decât dacă îşi au, fiecare, poliţistul lor. "58% din cetăţenii din mediul rural consideră că actuala formă de organizare este în dezavantajul cetăţeanului, 73% dintre cetăţenii au spus că timpul de reacţie la sesizări a crescut la peste 20 de minute şi chiar la o oră, 86% au apreciat că un singur poliţist la postul de poliţie nu poate rezolva problemele comunităţi, 90% din cei intervievaţi au precizat că doresc mai mulţi poliţişti la postul de poliţie şi că prezenţa şi vizibilitatea acestora în localitate le conferă un sentiment de siguranţă. Toate acestea coroborate ne-au dus la decizia de a lua acestă măsură de eficientizare a conceptului în mediul rural", a declarat chestorul Petre Tobă, joi, la Constanţa.
Ca urmare, începând din 1 septembrie, în Bihor, la fel ca în toată ţara, posturile de Poliţie îşi reiau activitatea cu un program de lucru care va fi adaptat în funcţie de necesităţile zonei. Cele 91 de unităţi vor funcţiona în cadrul secţiilor de poliţie rurală care, la rândul lor, de acum încolo vor avea un rol de coordonare a patrulării. În cadrul secţiilor vor funcţiona în continuare şi compartimentele de poliţie judiciară, pentru a putea soluţiona cu celeritate plângerile penale care vor fi depuse în mediul rural.
Potrivit unui comunica