În urma analizelor efectuate pe baza unor studii, propuneri formulate de inspectoratele județene de poliție, organizațiile profesionale și sindicale și ținând cont de opiniile exprimate de reprezentanți ai comunității, s-a impus necesitatea ajustării conceptului de organizare a serviciului polițienesc în mediul rural. Astfel, începând cu 1 septembrie 2012, la nivelul județului vor fi operate următoarele modificări: 1. Se vor menține cele 17 secții de poliție rurală, cu menţiunea că secţia 10 Morărești va funcţiona în comuna Drăganu, secția fiind redenumită după localitate.
2. Vor fi constituite posturi de poliție în toate comunele județului, inclusiv în cele în care există secții de poliție rurală. Prin urmare începând cu data sus-menționată vor fi operaţionale 95 posturi de poliţie comunală.
3. Postul de poliție Băiculești, aflat în cadrul Secției 1 Albeștii de Argeș, va fi constituit ca post distinct în coordonarea directă a Poliției municipiului Curtea de Argeș.
4. Posturile de poliție comunală Băbana și Moșoaia au fost scoase din structura secţiei Albota și incluse în cadrul secţiei 11 Poiana Lacului.
5. Posturile de poliţie au în componenţă în medie 3 funcţii ( şef post şi 2 ajutori ), iar aparatul secţiei este constituit în medie din 7 poliţişti ( ofiţeri şi agenţi )
6. La nivelul județului Argeș au fost suplimentate un număr de 95 de funcții în vederea reorganizării.
7. În mediul rural își vor desfășura activitatea 501 polițiști.
Principalele avantaje ale acestei concepţii sunt:
-îmbunătăţirea procesului de relaţionare dintre poliţişti şi membrii comunităţilor rurale
-creşterea responsabilităţii poliţiştilor,
-adaptarea unui program de lucru flexibil, funcţie de necesităţile operative din zona de competenţă;
-adaptarea permanentă a dispozitivului de ordine publică la evoluţia situaţiei