Lupta în desfăşurare între premier şi preşedinte în timp ce economia suferă a determinat mulţi români să tânjească după o revenire la comunism deoarece ei cred că reformele democratice şi de liberalizare a pieţei din ultimele două decenii au eşuat, relatează Washington Times, în ediţia electronică.
Peste 53 la sută dintre români au declarat luna trecută pentru agenţia de sondare Public Affairs că ar prefera să trăiască în regimul lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu doi ani, 44 la sută dintre români s-au declarat în favoarea reinstaurării regimului comunist.
Creşterea nemulţumirii faţă de democraţia şi piaţa capitalistă a intervenit după ani întregi de probleme economice şi politice.
Ioan Ivaşcu, în vârstă de 59 de ani, specialist în IT din Bucureşti, este unul dintre cei care îşi amintesc de trecut şi susţin că situaţia este de departe mai rea în prezent. "Acum, tinerii nu au nicio idee despre ce se va întâmpla cu ei după terminarea şcolii", declarat el. "Noi nu am avut niciodată astfel de probleme. Am avut o perspectivă de viitor. Am ştiut din primul an ce vom face", a adăugat el.
Odată cu îndepărtarea de la putere a comunismului, economia de piaţă a oferit oportunităţi pentru îmbogăţire, dar a şi încetăţenit o cultură a corupţiei capitaliste.
Analiştii susţin că în fostul bloc sovietic s-a impus corupţia unei noi ordini. Nu mai este micul schimb de cadouri sau şpăgi pentru a avea acces la bunuri şi servicii care nu erau accesibile la liber în regimul comunist. Noua mită a început cu nou-formatele partide politice care ofereau contracte publice în schimbul fondurilor de campanie.
"Oamenii simt că de creşterea economică şi transformare beneficiază doar câţiva - cei care sunt apropiaţi de cercul celor care iau decizii", a declarat Miklos Marschall, director adjunct al Transparency International.
"Elitele - cu câteva excepţ