Membrii comisiei de fond funciar au dezbătut, vineri, mai multe dosare delicate privind retrocedările de terenuri din Vrancea. Au fost discutate peste o sută de dosare, din cele aproximativ 1.600 de dosare de retrocedare care trebuie luate în discuţie la Comisia de Fond Funciar. Au existat propuneri venite de la comisiile locale de fond funciar, pe listă aflându-se şi dosare care au conţinut solicitările făcute de procuratorul Marcel Cosor şi care au la bază câteva sentinţe judecătoreşti. Este vorba de sentinţe emise încă din 2011 şi care nu au fost puse în aplicare.
De altfel, sentinţele civile definitive au fost subiectul mai multor dispute între membrii Comisiei. Aşa a fost cazul de la Mera, unde ţăranii au o decizie judecătorească prin care trebuie să li se retrocedeze câteva sute de hectare de pădure. Această decizie este însă contestată de Direcţia Silvică, care spune că ţăranii nu au documentele cerute de lege care să ateste dreptul de proprietate şi se bazează numai pe declaraţiile de martori.
Discuţii au fost şi în cazul retrocedărilor de terenuri care aparţin acum Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti. Deşi există sentinţe civile, terenurile nu pot fi retrocedate deoarece terenurile se află în domeniul public al statului şi este nevoie de o hotărâre a Guvernului pentru ca terenurile să treacă în domeniul privat şi să fie respectate deciziile magistraţilor de retrocedare către moştenitorii foştilor proprietari. Acest lucru a fost stabilit şi în cadrul şedinţei de vineri a Comisiei de Fond Funciar, urmând ca Executivul să se pronunţe în această cauză.
Galerie foto
Monitorul de Vrancea Data: 01-09-2012
Descriere: 1.600 de dosare la Comisia de Fond Funciar
+ Mareste Poza
Monitorul de Vrancea Data: 01-09-2012
Descriere: 1.600 de dosare l