Update. Trebuie sa adaug o foarte bună observaţie în legătură cu obsesia noastră cu DEX-ul, făcută pe fb de Victor Popescu:
Există la noi o ideologie (destul de veche, pare-mi-se) a ”distingerii” prin cratimă și acord gramatical și o mare pasiune în a da în cap cu DEX-ul. De la ”Polițist, adjectiv” și de la ”care este” până la ”salutarul” din confruntarea Gâdea vs. MRU, e cam aceeași poveste…
Franţa & Orban. Trenduri interesante. Unii dau la grămadă exemple despre cum iau unele state măsuri protecţioniste, de recuperare a unor businessuri din zona privată. Franţa, cu ale sale reduceri impuse de preţuri la combustibil, şi Viktor Orban cu anunţuri privind recumpărarea unor companii de apă sau de acţiuni E.ON. Spun că e un trend pentru că ăsta e vîrful icebergului – se pot aduna multe astfel de ştiri cu diverse măsuri de securizare. Trecem apoi la ştirile noastre care mai toate preamăresc privatizările – evident, mai ales aripa progresist-băsesciană. Sau, dacă vin dinspre falanga dură uselistă, au dat-o complet pe apărări dezlînate ale companiilor de stat, dar fără argumente, fără viziune. Situaţia mi-a amintit de observaţia lui Bogdan Murgescu din cartea sa despre decalaje: în România interbelică s-au luat parcă încăpăţînat măsuri contratimp, export isteric cînd nu era nevoie, protecţionism cînd nu era cazul şi tot aşa.
Internaţionala. Social Democraţia ar trebui să se împartă mai nou în social democraţie şi social-NEdemocraţie estică. Cam asta s-ar înţelege după mutarea locului de întrunire de la Bucureşti, la Bruxelles. Faptul că social-democraţii nu se mai întîlnesc aici e o palmă dată lui Ponta. Numai că social-democraţii au început să-şi dea palme din motivele greşite. Palmele pot veni din mii de alte motive.
Ponta spune aproape direct în scrisoare că motivele relocării ţin strict de referendum, de scăndăloiul extern şi de neştiinţa comuni