Cu o zi înainte de publicarea primelor REZULTATE la BACALAUREAT 2012, pe EDU.RO, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a anunţat că intenţioneaza ca, din 2013, examenul de BAC să se desfăşoare după alte reguli, în speranţă că va reuşi să pună capăt celor doi ani de REZULTATE dezastruoase examenul de BACALAUREAT.
Ministrul a explicat pentru gândul că examenul de BACALAUREAT diferenţiat pe care vrea să-l introducă din 2013 le va asigura elevilor un loc de muncă.
Practic, vor fi două tipuri de examen: un BACALAUREAT naţional, care nu va fi diferit de cel de anul acesta, şi un BACALAUREAT profesional, pe care îl pot susţine elevii care nu vor să meargă la facultate.
"Rămâne bacalaureatul acesta naţional pe care îl avem şi care este diferenţiat în funcţie de profil pentru că elevii îşi aleg disciplinele în funcţie de profil. Dar în plus, elevii care doresc pot alege să dea bacalaureatul profesional. Ei trebuie să ştie că dacă aleg să dea bac-ul profesional vor avea acces la piaţa muncii, dar nu vor putea să urmeze cursurile unei facultăţi", a declarat pentru gândul Ecaterina Andronescu.
În ce constă examenul de BACALAUREAT profesional? Ministrul Educaţiei a precizat că probele de competenţe la bacalaureatul profesional vor fi identice cu cele de la bacalaureatul naţional, dar la acestea vor fi adăugate un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţie antreprenorială.
"Elevii vor avea aceleaşi probe de competenţe ca şi până acum. Dar ei vor avea de elaborat un proiec , vor da o probă practică şi vor da examen la educaţie antreprenorială, disciplină pe care o face toată lumea", a spus pentru gândul Ecaterina Andronescu.
Ministrul a subliniat că proiectul şi proba practică se vor da în funcţie de profilul urmat de elev. "Proiectul propus şi proba practică pot să aibă aceeaşi temă. În sensul că proiectul poate avea a