Nu de multe ori se intampla ca liderul unei tari sa moara in timpul exercitarii mandatului, insa din 2008 acest lucru s-a intamplat de 13 ori in lumea intreaga. Africa conduce detasat in fata celorlalte continente, cu 10 astfel de decese.
Ultimul dintre conducatorii africani care a murit in timp ce era in functie este prim-ministrul etiopian, Meles Zenawi, pe 20 august. Acesta a murit la 57 de ani, din cauza unei infectii survenite dupa o operatie de extirpare a unei tumori pe creier.
Inaintea acestuia a fost presedintele ghanez John Attta Milla, care a decedat din cauza cancerului la gat, la sfarsitul lunii iulie, la varsta de 68 de ani.
Pe langa acestia, alti doi lideri africani au murit in 2012 - presedintii din Malawi si din Guineea Bissau. Asadar, noteaza BBC, patru lideri africani in functie si-au pierdut viata numai de la inceputul anului.
In plus, alti sase presedinti de pe intreg continentul au murit in ultimii patru ani, cel mai mediatizat caz fiind cel al liderului libian Moammar Gaddafi, ucis in octombrie 2011.
Exista si o tara care a suferit doua astfel de pierderi, Guineea Bissau, Joao Bernardo Vieira fiind omorat in martie 2009.
In afara celor din Africa, alti trei presedinti au murit in intreaga lume, in ultimii patru ani. Este vorba despre liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Il, care a suferit un infarct in decembrie 2011, presedintele polonez Lech Kaczynski, care a murit intr-un accident aviatic in aprilie 2010, si liderul din Barbados, David Thompson, care a avut cancer si a decedat in octombrie 2010.
De ce sunt asa de multi lideri africani care mor in functie
Explicatia numarului mare de cazuri in randul liderilor din Africa morti in timpul mandatului este data de varsta medie a acestora - cea mai ridicata din intreaga lume, dar si de speranta de viata