Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat azi, după încheierea şedinţei de Guvern, că bacalaureatul de anul viitor va fi diferenţiat, iar pentru absolvenţii care nu doresc să facă studii superioare se va introduce bacalaureatul profesional, o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
Andronescu a anunţat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi directori de şcoală, precum şi cu reprezentanţi ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
"Se conturează ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru înseamnă că vom avea bacalaureatul naţional, pe care-l şi avem acum, cu aceleaşi probe, cu acelaşi conţinut, iar bacalaureatul profesional să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior, dar vor să meargă în producţie. În felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dăm o certificare a capacităţilor lor profesionale", a spus ministrul Educaţiei, după şedinţa de guvern.
Ecaterina Andronescu a precizat că probele de competenţe la bacalaureatul profesional vor fi identice cu cele de la bacalaureatul naţional, dar vor fi adăugate un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.
"Dacă absolventul de liceu susţine bacalaureatul naţional sau bacalaureatul profesional este opţiunea lui. El decide ce face cu viaţa lui mai departe. Dacă merge în învăţământul superior, atunci va opta, probabil, pentru bacalaureatul naţional, dacă va merge spre intrarea pe piaţa muncii probabil că va opta pentru acest bacalaureat profesional", a mai spus Andronescu.
În ceea ce priveşte bacalaureatul diferenţiat, asta înseamnă că subiectele vor fi formulate în funcţie de profil.
Modificarea vizează doar probele scrise, care la anumite specializări pot deveni teste grilă.
Limba şi lit