Numărul maghiarilor prezenţi la miting a depăşit aşteptările organizatorilor: în loc de 20.000 de persoane, aşa cum se estima, în centrul oraşului Sf. Gheorghe sunt în momentul de faţă aproximativ 25.000 de protestatari.
UPDATE 14.58: În Declaraţie, care a fost citit de Kató Béla, episcop auxiliar al Eparhiei Reformate din Ardeal, se arată că maghiarii din toată România protestează faţă de nedreptatea suferită de această comunitate.
"Noi, maghiarii din Trei Scaune (judeţul Covasna), din secuime, din Ardeal, din România, cei care ne-am adunat în 1 septembrie, de Ziua Dreptăţii, aici, la Sfântu Gheorghe, protestăm unanim, ca o comunitate puternică, faţă de nedreptatea pe care am suferit-o", se subliniază în deschiderea manifestului.
În continuare se precizează că maghiarii protestează faţă de "încercarea de renaţionalizare" a Colegiului "Székely Mikó", proprietate a bisericii şi a comunităţii.
"Protestăm faţă de condamnarea pe nedrept a lui Markó Attila, a lui Marosán Tamás şi a lui Silviu Clim, membrii Comisiei Naţionale de Retrocedare. Este inacceptabil ca oamenii să fie condamnaţi la închisoare pentru munca cinstită. Considerăm revoltătoare încercările repetate ale statului român de a priva comunitatea de moştenirea noastră. Cerem autorităţilor române competente să oprească renaţionalizarea ilegală a Colegiului «Székely Mikó»", se arată în manifest.
De asemenea, protestatarii cer comunităţii diplomatice, instituţiilor internaţionale şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului să urmărească cu atenţie deosebită procesul de retrocedare din România.
Totodată, în manifest se atrage atenţia că această decizie creează un precedent periculos, şi anume se blochează procesul de retrocedare, mii de imobile bisericeşti şi comunitare nu mai ajung în posesia proprietarilor de drept, proprietăţile restituite vor