Dietele bazate pe restricţii calorice nu măresc speranţa de viaţă, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate, susţine un grup de oameni de ştiinţă americani.
Datele obţinute de experţii de la National Institute on Aging din Baltimore anulează astfel convingerea că limitarea aportului caloric zilnic cu 10 până la 40% ne va prelungi speranţa de viaţă, scrie Agerpres.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii, coordonaţi de biologul Rafael de Cabo, au redus cu 30% aportul caloric în cazul unui grup de maimuţe Rhesus (Macaca mulatta) şi au evaluat efectele acestei diete asupra cobailor în funcţie de sex şi de vârstă.
Speranţa de viaţă a maimuţelor, care de obicei atinge 27 de ani, nu a crescut nici în cazul celor mai mari, cu vârste între 16 şi 23 de ani în momentul începerii dietei, nici la cele mai tinere, carea aveau vârsta sub 14 ani la începerea experimentului. În schimb, cercetătorii au descoperit că restricţia calorică a adus unele beneficii metabolismului acestor primate.
S-a observat o îmbunătăţire generală a parametrilor asociaţi cu bolile metabolice, printre care se numără diabetul şi obezitate, dar şi în cazul afecţiunilor vasculare şi chiar a cancerului, a explicat pentru EFE biologul Rafael de Cabo.
Maimuţele care au consumat cu 30% mai puţine calorii au prezentat niveluri mai scăzute de trigliceride, colesterol şi glucoză, mai ales în cazul masculilor, precum şi o incidenţă „notabil mai mică” a cancerului la primatele mai tinere.
„Răspunsul este foarte asemănător altor răspunsuri de stres, fapt pentru care am putea considera restricţia calorică un stres metabolic, care cauzează ajustări globale în organism şi care, când se menţine pe o perioadă mai mare, aduce beneficii profunde sănătăţii”, a explicat biologul.
Un studiu paralel, realizat de Wisconsin National Primate Research Center pe maimuţe şi lansat