Sunt listate la bursă, își bugetează sume mari pentru investiții și obțin mereu profit. Definiția pe scurt a marilor companii care aduc sume uriașe la buget, prin plata unor taxe și impozite
Petrom, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare sau Alro se află de mult pe lista firmelor de pe urma cărora statul câștigă prin simplul fapt că încasează un impozit mare pe profit. Iar dacă ar fi să se facă o comparație cu alte țări, România se află pe al doilea loc în Uniunea Europeană, după Lituania, în ceea ce privește cea mai redusă pondere a încasărilor din taxe și impozite în produsul intern brut (PIB), potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, referitoare la 2010. Astfel, ponderea taxelor în PIB este de 27,1% în cazul Lituaniei şi de 27,2% în cazul României. Mai mult, cele mai mari impozite pe companii, în 2011, erau înregistrate în Franţa (36,1%) și Malta (35%), iar cele mai scăzute, în România (16%), Letonia (15%), Lituania (15%) și Bulgaria (10%).
Petrom, cel mai mare contribuabil
În România, Petrom trece drept cel mai mare angajator privat și contribuabil la bugetul de stat. Numai anul trecut, contribuțiile la buget au ajuns la 8,6 miliarde de lei, în timp ce în primul semestru din 2012 acestea au fost de 4,4 miliarde de lei. Potrivit datelor companiei, rezultatul din prima parte a acestui an arată o creștere de 8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită taxelor directe mai mari și sumelor aferente dividendelor. În ultimii șapte ani, compania a reinvestit profitul operațional în producția românească de țiței și gaze, în medie fiind vorba de peste un miliard de euro pe an. Potrivit reprezentanților companiei, Petrom „ar continua“ să investească, în medie, 0,8-1,2 miliarde de euro pe an, în condițiile „unui mediu favorabil investițiilor“.
Mai mult, nivelul actual de producție anuală reduce nevoia de im