Iarbă de olivă - Santolina viridis
Planta este mai putin cunoscuta in Romania , dar este foarte raspindita in tarile mediteraneene .
Este o planta cu frunzis bogat care poate creste in ghiveci ( de minim 25 cm diametru) , dar si in gradina (pentru aceasta optiune .tufa se protejeaza cu crengi sau rogojini impotriva gerului ). Frunzisul bogat este parfumat , parfumul fiind o combinatie intre mirosul de pelin , cel de brad si cel de maslina neagra . Datorita acestui parfum , frunzele proaspete tocate foarte marunt se adauga in sosul pesto si in preparatele cu paste si carne , pentru imbunatatirea gustului . Se utilizeaza si in prepararea bauturilor digestive de casa si de asemenea , in prepararea otetului aromatic pentru salate . Imbunatateste digestia si functionarea ficatului si de aceea , in bucataria mediteraneeana se foloseste abundent in aproape toate preparatele , de la salatele de cruditati pina la feluri sofisticate din peste sau fructe de mare .
Trandafir "Rosella" - Rosa hybriden
Este un trandafir cu flori comestibile, petalele avind un gust de condiment usor parfumat . Se utilizeaza in stare proaspata in salate de fructe , dar si pentru obtinerea unui lichior de casa deosebit de gustos . Cofetarii glaseaza petalele acestui trandafir si decoreaza cu ele prajiturile festive .
Trandafirul „Rosella" poate fi cultivat atit in ghivece ( de minim 25 cm diametru) , in care trebuie sa punem un pamint special pentru trandafiri , cit si in gradina . La fiecare doua saptamini se face o udare „hranitoare" ( 2 litri de apa si un capac de ingrasamint organic lichid ) . Petalele se recolteaza pe masura ce florile se deschid .
Ambele plante pot fi comandate pe internet , iar livrarea se poate face prin curier . Toate plantele asfel comandate sint insotite de instructiuni de ingrijire .
Este atit de