Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian au creat cea mai realistă simulare computerizată a universului de până acum, urmărind activitatea cerească de la momentul Big Bang-ului şi până în prezent, relatează The Mail. Este vorba de un „concentrat“, de 78 de secunde, realizat cu software-ul Arepo, material video care prezintă în imagini clare, de înaltă rezoluţie, o perioadă de timp de aproximativ 14 miliarde de ani. Echipa de la Centrul pentru Astrofizică a colaborat pentru acest proiect cu cercetători de la Institutul de Studii Teoretice Heidelberg, colaborarea dovedindu-se fructuoasă nu doar pentru ambele părţi, ci şi pentru comunitatea ştiinţifică mondială.
Alt fel de simulator
Software-ul folosit a reuşit să creeze reprezentări detaliate ale diverselor galaxii din universul apropiat, folosind o tehnică specială, numită „moving mesh“, şi, spre deosebire de programele anterioare de simulare, a reprodus şi formaţiunile gazoase apărute imediat după Big Bang. Această realizare s-a datorat utilizării unei „grile“ virtuale, flexibile, care are capacitatea de a se mişca în aşa fel încât să se plieze perfect pe mişcarea elementelor componente ale universului - respectiv gaze, corpuri cereşti, materie neagră şi energie neagră. Creatorii aplicaţiei Arepo au explicat că această grilă este un model virtual al reţelei cosmice, capabil să se îndoaie şi să se flexeze pentru a susţine materia şi aştrii, o îmbunătăţire considerabilă faţă de vechile simulatoare, care foloseau o grilă cubică fixă, mai strictă. „Am profitat la maximum de avantajele codurilor anterioare şi am eliminat dezavantajele acestora“, a explicat Volker Springler, creatorul software-ului Arepo.
Pentru rularea aplicaţiei, Springler, un expert în formarea galaxiilor care a contribuit şi la realizarea Simulării Millenium ce a urmărit evoluţia a zece mi