Cei aproximativ 25.000 de maghiari care au participat, sâmbătă, la protestul de la Sfântu Gheorghe faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Szekely Miko" au adoptat un manifest în care şi-au formulat revendicările, cerând, printre altele, "remedierea deciziei judecătoreşti nedrepte".
La manifestaţia de la Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei date în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", la care au participat aproximativ 25.000 de maghiari, a fost citit un manifest care a fost adoptat de cei prezenţi la eveniment, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În manifest, care a fost citit de Kató Béla, episcop auxiliar al Eparhiei Reformate din Ardeal, se arată că maghiarii din toată România protestează faţă de nedreptatea suferită de această comunitate.
"Noi, maghiarii din Trei Scaune (judeţul Covasna), din secuime, din Ardeal, din România, cei care ne-am adunat în 1 septembrie, de Ziua Dreptăţii, aici, la Sfântu Gheorghe, protestăm unanim, ca o comunitate puternică, faţă de nedreptatea pe care am suferit-o", se subliniază în deschiderea manifestului.
În continuare se precizează că maghiarii protestează faţă de "încercarea de renaţionalizare" a Colegiului "Székely Mikó", proprietate a bisericii şi a comunităţii.
"Protestăm faţă de condamnarea pe nedrept a lui Markó Attila, a lui Marosán Tamás şi a lui Silviu Clim, membrii Comisiei Naţionale de Retrocedare. Este inacceptabil ca oamenii să fie condamnaţi la închisoare pentru munca cinstită. Considerăm revoltătoare încercările repetate ale statului român de a priva comunitatea de moştenirea noastră. Cerem autorităţilor române competente să oprească renaţionalizarea ilegală a Colegiului «Székely Mikó»", se arată în manifest.
De asemenea, protestatarii cer comunităţii diplomatice, instituţiilor internaţionale şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului să urmăreasc