Luna septembrie va fi marcata de o perioada tumultoasa pentru Uniunea Europeana, in special zona euro, dupa un august neobisnuit de calm, mai ales avand in vedere situatia dramatica.
In balanta nu se afla doar soarta Greciei, ci si a unor state cu economii mult mai dezvoltate, precum Spania. De la inceputul crizei din zona euro, in 2010, economisti si politicieni deopotriva s-au intrebat ce s-ar intampla daca o tara precum Spania nu s-ar mai putea imprumuta din pietele financiare.
In prezent, se apropie momentul in care s-ar putea sa afle raspunsul la aceasta intrebare: cererea pentru obligatiunile spaniole scade rapid, iar tara trebuie sa emita bonduri in valoare de miliarde de euro pentru a-si acoperi deficitul si a-si plati datoriile din luna octombrie.
Intre timp, Grecia, de unde a pornit criza, va avea nevoie de mai multi bani lichizi. In aceeazi zi din septembrie vor avea loc doua evenimente majore: in Germania, Curtea Constitutionala va vota asupra legalitatii noului fond de salvare financiara din zona euro, iar, in Olanda, vor avea loc alegeri, unii dintre candidatii cu mari sanse nedorind ca tara sa participe la salvarea uniunii monetare.
Desi zona euro a trecut prin multe momente importante de la inceperea crizei datoriilor, analistii citati de Wall Street Journal sunt de parere ca evenimentele din aceasta toamna vor fi vitale pentru viitorul uniunii. Cu Grecia si Spania pe marginea prapastiei, liderii europeni vor avea niste alegeri extrem de dificile de facut.
Bancherii centrali trebuie sa hotarasca daca vor renunta la preferinta lor pentru actiuni precaute, in favoarea inceperii unui program agresiv de achizitie de obligatiuni.
La randul lor, politicienii trebuie sa decida daca isi doresc si daca pot realiza o integrare europeana mai puternica, acest lucru insemnand ca tarile mai put