Persoanele în vârstă care au un stil de viaţă sănătos, ceea ce presupune o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional şi practicarea sportului în mod regulat, îşi pot prelungi viaţă cu până la 6 ani. La această concluzie au ajuns un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stockholm, din Suedia, notează Daily Mail.
Cercetătorii au constatat că persoanele trecute de 75 de ani care au un stil de viaţă sănătos şi care au renunţat la fumat, pot trăi cu cinci ani mai mult în cazul femeilor şi cu şase ani în cazul bărbaţilor.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii suedezi au măsurat speranţa de viaţă a unui grup de vârstnici trecuţi de 75 de ani, analizând factori care ţin de stilul de viaţă, activităţile sportive şi cele sociale. Experţii au mai ţinut cont şi de nivelul de educaţie al subiecţilor, de vârsta şi de sexul persoanelor implicate în studiu.
Datele cercetării, publicate în British Medical Journal (BMJ), arată că volunarii, în număr de peste 1.800, au fost monitorizaţi pe o perioadă de 18 ani. Pe parcursul studiului, 92% dintre persoanele implicate în cercetare au murit, dar jumătate dintre persoanele care sunt încă în viaţă au peste 90 de ani, majoritatea dintre subiecţi fiind femei.
Rezultatele obţinute de oamenii de ştiinţă mai arată că speranţa de viaţă a voluntarilor a fost mai crescută în rândul celor care aveau un nivel crescut de educaţie, care aveau un stil de viaţă sănătos, erau sociabili şi erau implicaţi în activităţi sportive.
Fumatul joacă şi el un rol important în ceea ce priveşte longevitatea. Datele studiului arată că persoanele care aveau acest viciu au murit cu un an mai devreme decât cele care nu erau fumătoare.
Sportul joacă are şi el un efect puternic asupra creşterii speranţei de viaţă, spun cercetătorii. Experciţiile fizice făcute regulat prelungesc cu doi ani speranţa de vi