Unui amator de concerte și festivaluri îi este aproape imposibil să participe la toate manifestările de acest gen organizate în România. Dacă în sezonul estival litoralul l-a ținut ocupat, în ultima perioadă, distracția l-a trimis în Delta Dunării
În Delta Dunării, numărul evenimentelor crește cu fiecare an ce trece. Pare un paradox pentru că, în același timp, și costul unei ieșiri în acest paradis natural crește. Rezultatul însă este favorabil turismului, întrucât anul acesta, potrivit celor din industrie, numărul estimat de vizitatori ai Deltei se ridică la 70.000-80.000. Explicația? „Sunt mai multe evenimente, concursuri de pescuit, iar noi încercăm să le înmulțim, chiar dacă desfășurarea unor astfel de manifestări în zonă generează costuri mai mari decât ale celor de pe litoral“, spune Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronatului în Turism Delta Dunării.
De ce mai scump? În primul rând, din cauza costurilor aferente transportului (70 de lei transferul cu barca, cu condiția existenței unui grup de minimum zece persoane), a taxelor ce trebuie plătite, dar și a produselor care au adaos comercial mare. Toate acestea fac ca bugetul unui turist să oscileze între 40 și 100 de euro pe zi în cazul în care acesta nu vrea să ducă grija pensiunii complete și a excursiilor, iar bugetul unui eveniment să urce la aproximativ 100.000 de euro, în condițiile în care pe litoralul românesc un eveniment similar poate fi organizat la cel mult jumătate din sumă. „Dacă nu există o implicare a autorităților centrale care să favorizeze turismul, și pe litoral și în Delta Dunării, sprijinim noi organizarea de evenimente. Ne ocupăm de autorizații, intermediem comunicarea cu primăriile. Și ajungem noi, ca asociații, în competiție una cu cealaltă“, spune Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.
Aglomerație de festivaluri
Pescuit, te