Forma paharului din care bei alcool este probabil ultimul lucru la care te gândeşti atunci când ieşi în oraş cu prietenii. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, sunt de părere că forma paharului din care bem alcool ne influenţează ritmul cu care bem.
Datele cercetării, publicate în jurnalul PloS ONE, arată că persoanele care beau din pahare care sunt bombate şi rotunde beau mai repede, spre deosebire de cele care servesc alcoolul în pahare care au o formă dreaptă.
O posibilă explicaţie a acestui fenomen constă în faptul că paharul rotund ar reprezenta o provocare, iar din cauza asta persoanele care beau alcool din astfel de pahare au tendinţa de a mări ritmul, notează BBC.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au filmat un grup de 159 de persoane, femei şi bărbaţi, în timp ce beau, atât alcool, cât şi băuturi non-alcoolice, din pahare care aveau forme diferite.
Cercetătorii britanici au constatat că în ceea ce priveşte timpul în care cineva bea un pahar de fresh, nu există diferenţe în funcţie de forma paharului. O persoană are nevoie de aproximativ şapte minute pentru a termina un pahar care conţine o băutură răcoritoare.
În ceea ce priveşte berea însă, s-a constatat o mare diferenţă între cei care folosesc pahare bombate şi cei care folosesc pahare drepte, mai scrie BBC. Dacă primii termină o bere în şapte minute, cei din cea de-a doua categorie au terminat-o în 11 minute.
Una dintre concluziile studiului, condus de dr. Angela Attwood arată că timpul necesar consumului unei băuturi este încetinit cu circa 60% atunci când o băutură alcoolică este servită într-un pahar drept, decât într-un pahar bombat. Autorii cercetării sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că forma rotundă a paharului îngreunează evaluarea cantităţii de lichid din recipient.
După ce au fost