Vorbitorii de la manifestaţia desfăşurată sâmbătă la Sfântu Gheorghe au folosit ca pretext Colegiul „Szekely Miko“ pentru a se plânge de „intimidarea“ şi „condamnarea“ întregii maghiarimi din Ardeal.
Aproximativ 30.000 de persoane, potrivit organizatorilor, 9.000, potrivit organelor de ordine, au participat sâmbătă, 1 septembrie, la o demonstraţie de protest în municipiul Sfântu Gheorghe. Denumită Ziua Dreptăţii, manifestaţia a fost organizată de UDMR, cu participarea cultelor istorice maghiare şi a partidelor maghiare din România.
Potrivit organizatorilor, cauzele protestului sunt, pe de o parte, sentinţa judecătorească din iunie prin care Judecătoria Buzău a anulat retrocedarea către Eparhia Reformată a Colegiului „Szekely Mikó" (acesta urmând să revină comunităţii locale), iar, pe de altă parte, condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a lui Marko Attila, fost secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, şi a lui Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal. Alături de ei a fost condamnat şi Silviu Clim, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei, însă el a primit o pedeapsă cu suspendare. Toţi trei au fost membri în comisia care a decis retrocedarea Colegiului către Eparhia Reformată.
În discursul rostit la mitingul de sâmbătă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că decizia de la Buzău ar avea valoare de precedent şi ar reprezenta o „renaţionalizare", care ar afecta bunurile comunitare ale tuturor cultelor din România, inclusiv ale Bisericii Ortodoxe. Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a mers mai departe şi a spus că instanţa nu a condamnat doar doi maghiari, ci întreaga comunitate maghiară din Ardeal.
Tökes: Se urmăreşte intimidarea maghiarilor
Potrivit episcopului László Tökes, europarlamentar şi preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, cazul