Temerea că se vor îngrăşa este principalul motiv pentru care majoritatea fumătorilor nu renunţă la ţigări, deşi ar dori s-o facă - în parte pentru a-şi păstra sănătatea, în parte pentru a face economii. Cu un pic de disciplină, o alimentaţie echilibrată şi un program regulat de exerciţii fizice, specialiştii susţin însă că nu vom pune pe noi nici un gram după ce ne lăsăm de fumat. Iată cele 10 recomandări ale nutriţioniştilor. Temerea că se vor îngrăşa este principalul motiv pentru care majoritatea fumătorilor nu renunţă la ţigări, deşi ar dori s-o facă - în parte pentru a-şi păstra sănătatea, în parte pentru a face economii. Cu un pic de disciplină, o alimentaţie echilibrată şi un program regulat de exerciţii fizice, specialiştii susţin însă că nu vom pune pe noi nici un gram după ce ne lăsăm de fumat. Iată cele 10 recomandări ale nutriţioniştilor.
1. Nu-ţi propune să renunţi la tutun când eşti obosit( ă) sau stresat(ă), pentru că în astfel de momente ţi se face mai des foame. Există riscul să înlocuieşti fiecare ţigară cu o gustare.
2. Aruncă sau ascunde alimentele care îngraşă şi umple- ţi frigiderul cu mâncare sănătoasă şi gustări uşoare. Preparatele grase, cu sos şi dulciurile ar trebui înlocuite cu fructe, legume, lactate degresate şi carne slabă.
3. Nu renunţa în acelaşi timp şi la cafea. Încearcă să scapi de vicii pe rând, nu deodată.
4. Respectă cele cinci mese pe zi, pentru ca nivelul de zahăr din sânge să rămână constant şi să nu ţi se facă foame brusc.
5. Ţine cont că micul dejun trebuie să fie cel mai consistent, iar cina trebuie să fie foarte uşoară. Pentru gustări alege iaurturi, fructe sau porţii mici (de 30 de grame) de nuci, migdale ori alune.
6. Include în dieta zilnică minimum două felii de pâine sau alte tipuri de carbohidraţi, pentru că aceştia pot învinge foamea declanşată de renunţarea la ţigări.
7. Bea cel p