Perspectivele privind inflația, cursul valutar, dobânzile la credite, elementele care îi interesează direct pe români, s-au înrăutățit mult în ultimul timp și, la sfârșitul anului, n-ar trebuie să avem suprize dacă niciuna din țintele asumate pentru aceşti indicatori nu vor fi atinse. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cele mai sumbre estimări pentru finalul anului vizează, desigur, cursul valutar, care ne-a dat și cele mai mari bătăi de cap în ultimele luni.
În timp ce analiștii Băncii Comerciale Române întrevăd un nivel de 4,55 lei/euro pentru decembrie, specialiștii Raiffeisen și ING Bank România sunt mult mai pesimiști.
Analiștii Raiffeisen Bank România cred că la final de an cotația va fi de 4,65 lei/euro, nivel care se va menține pe parcursul primului trimestru din 2012.
Potrivit unui raport emis de ING în august, când, ce-i drept, nu apăruseră încă factorii care au codus la întărirea recentă a leului, cursul va fi de 4,75 lei/euro la finalul lui sepmbrie și de 4,85 lei/euro la final de an. Ce ar putea cauza scăderea leului la final de an?
„Este puțin probabil că tensiunile politice se vor sfârși prea devreme. Majoritatea întrebărilor cheie legate de viața politică (Care va fi structura noului parlament, după alegerile parlamentare?, Cine va forma Guvernul?) nu vor primi, cel mai probabil, vreun răspuns, până în primul trimestru din 2013”, scriu analiștii ING Bank România.
La începutul anului analiştii încă sperau că euro va ajunge la o valoare medie anuală de 4,2 – 4,3 lei, în 2012.
Nici de partea inflației așteptările nu sunt prea optimiste. Anul acesta am văzut creșteri de prețuri la electricitate și vom vedea, curând, și la gaze. Pe fondul secetei prețul alimentelor a urcat de asemenea. Analiștii BCR se așteaptă ca inflația să urce până la 4% în acest an, ceea ce ar însemna totuși că ba