Societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală (obligatorii – n.r.) vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. „Nu mai putem încheia poliţe pentru riscurile menţionate, respectiv inundaţie, alunecare de teren, cutremur. Pentru acestea trebuie încheiată o asigurare obligatorie“, ne-a precizat agentul unei companii de asigurări.
Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, de la 1 septembrie 2012, proprietarii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, prin încheierea unei poliţe obligatorii.
Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă.
De exemplu, pentru un apartament din cartierul Sud al municipiului Focşani, unde blocurile au fost construite înainte de 1977, în anul 2011, o poliţă de asigurare facultativă pentru toate riscurile, inclusiv cutremur, inundaţie sau alunecare de teren, costa 48 euro. Apartamentul era evaluat la 35 mii euro, fiind incluse bunuri de 3.500 euro. Pentru inundaţii şi alunecări de teren nu exista franşiză, iar pentru cutremur, aceasta era de 700 de euro. În schimb, de la 1 septembrie anul acesta, poliţa de asigurare facultativă conţine o franşiză de 20 mii euro, pentru cele trei riscuri obligatorii: inundaţie, alunecare de teren, cutremur.
Ţinând cont de asta, mulţi ar fi te