În a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an, promovabilitatea a fost de 24,27%, în condiţiile în care, în prima sesiune a Bac-ului, au picat mai mult de jumătate dintre elevi.
„Rezultatele demonstrează o pregătire mai slabă decât în cazul sesiunii din vară", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Aceasta a mai precizat că, dintre cei aproape 100.000 de absolvenţi de liceu care s-au înscris la testarea din toamnă, numai 85.000 s-au prezentat la a doua sesiune, ceea ce înseamnă că aproximativ 14% din elevi au renunţat la examen. Andronescu a afirmat că „motivul pentru care elevii nu s-au mai prezentat la BAC este că au fost în vacanţă şi nu au mai avut timp să înveţe, ceea ce este un lucru îngrijorător.
Cu toate acestea, rata de promovare a examenului din toamnă din acest an este cu 4,74% mai mare decât cea din a doua sesiune a Bacalaureatului din 2011. Ministrul este de părere că această creştere se datorează cursurilor de pregătire care au fost organizate pe parcursul verii. Cu toate acestea, Ecaterina Andronescu susţine că prezenţa la aceste meditaţii a fost destul de slabă.
Printre judeţele cu cea mai mică rată a promovabilităţii se numără Ialomiţa, cu 9,23%, Argeş, cu 11%, dar şi municipiul Bucureşti, unde numai 18,52% din adolescenţi au obţinut nota de trecere la Bacalaureatul din toamnă. La polul opus se află judeţul Gorj, unde 38,86% din absolvenţii de liceu au promovat examenul, urmat de Constanţa, cu 36,7%, şi de judeţul Vaslui, unde rata promovabilităţii a fost de 34,96%. Rezultatele finale vor fi afişate miercuri, 5 septembrie, după soluţionarea contestaţiilor depuse de cei nemulţumiţi.