Anul 2012 a constituit perioada de vârf a pregătirii şi elaborării unor documente anticorupţie menite să asigure îndeplinirea dezideratului de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul României.
Astfel, Ministerul Administraţiei si Internelor, prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie, a implementat proiectul "Studiu diagnostic privind fenomenul de corupţie în administraţia publică locală", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. Scopul acestui proiect a fost acela de a cunoaşte dimensiunea reală a fenomenului de corupţie, a modalităţilor prin care aceasta se manifestă, precum si identificarea unor mecanisme eficiente de prevenire a corupţiei pe termen lung. În cadrul proiectului au fost elaborate şi publicate două ghiduri: „Ghid de bună practică privind prevenirea faptelor de corupţie pentru reprezentanţii administraţiei publice locale" şi „Ghid de bună practică pentru prevenirea faptelor de corupţie în rândul cetăţenilor"(documentele pot fi accesate pe site-ul http://www.mai-dga.ro/index.php?i=1534&l =ro&t=69 ).
Pe baza studiilor realizate şi a experienţei acumulate în abordarea corupţiei, a fost elaborat Planul sectorial de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012-2015, aprobat prin Ordinul M.A.I nr. 174 din 16 iulie 2012, publicat în Monitorul Oficial nr.521 din 27 iulie 2012.
Care sunt faptele de corupţie?
Infracţiunile de corupţie sunt prevăzute în Codul Penal al României (art.254-257) şi în Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare.
Luarea de mită este „fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori