* Liviu Voinea: "Compensarea TVA pentru firmele care au achitat această taxă fără să încaseze contravaloarea facturii ar fi destul de scumpă şi greu de administrat"
Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasare a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Doar că reglementarea care va modifica textul Codului Fiscal nu conţine ceea ce oamenii de afaceri aşteptau.
Pe scurt, potrivit noii Ordonanţe, Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii ei, după cum ne-a precizat Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Cu alte cuvinte, termenul maxim până la care o firmă poate plăti TVA către stat a fost doar prelungit, nu amânat până la încasare, în cazul în care contravaloarea facturii nu este încasată o perioadă mai lungă de timp.
Mai mult decât atât, după ce Liviu Voinea afirma, în urmă cu circa două săptămâni, că, dacă în alte 30 de zile după cele 90 de la facturare firma plătitoare de TVA nu şi-a încasat banii, contravaloarea Taxei pe Valoarea Adăugată plătită la stat în cea de-a 90-a zi poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către buget, textul noii reglementări nu mai prevede acest lucru.
Oficialul MFP ne-a declarat că termenul de 30 de zile în care TVA ar fi trebuit compensată a fost scos din textul de lege întrucât ar fi fost "destul de greu de administrat".
Domnia sa ne-a precizat: Ne-am dat seama că acest lucru ar implica nişte costuri administrative foarte mari şi ar fi şi greu de verificat. În orice caz, legea poate suferi modificări pe parcurs. Vom emite luna viitoare şi normele de fundamentare... Urmează să mai merg în Polonia, unde acest sistem funcţionează, având un regim de 90 de zile cu 90 de zile (n.r. TVA devine exigibilă după 90 de zile şi în alte 90 de zile poate fi com