Efectele nefaste ale crizei datoriilor din Europa sunt prezente peste tot in Uniunea Europeana, in timp ce tarile mai stabile din punct de vedere economic incearca sa gaseasca o rezolvare la aceasta problema.
Desi deciziile luate de-a lungul ultimilor ani au fost foarte importante, zona euro inca mai are multe obstacole de depasit, avertizeaza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Intr-un comentariu postat pe site-ul project-syndicate.org, oficialul face un apel la o uniune bancara la nivel european, precizand ca propunerea se bazeaza pe trei principii esentiale.
1. Supraveghere stricta: In cadrul zonei euro, coordonarea intre bancile centrale nu mai este suficienta, deoarece riscurile la care este supusa o tara pot afecta intreaga uniune monetara.
Astfel, supravegherea intregului sistem bancar de catre o singura institutie este necesara pentru consolidarea increderii in blocul monetar.
2. Credibilitate: Noul mecanism va fi construit in jurul BCE, astfel ca supravegherea sistemului bancar european sa fie un proces riguros, de inalta calitate si de incredere, iar relatia dintre banci nu va fi compromisa.
Rolul de supraveghere al BCE va fi complet separat de responsabilitatile sale care au legatura cu politica monetara. In paralel, institutia isi va continua indeplinirea sarcinilor obisnuite, adica dezvoltarea unui set de reguli fiscale pentru toata zona euro si supravegherea tarilor din UE.
3. Acoperire totala: Toate bancile din zona euro vor fi incluse in acest program de monitorizare, iar BCE va trebui sa umple golurile dintre tarile membre.
"Infiintarea unei uniuni bancare nu reprezinta o bagheta magica pentru Europa, cu ajutorul careia se vor rezolva toate problemele economice, insa este un pas important catre restabilirea increderii in mecanismul european.