Eurodeputaţii întorşi din vacanţă încep discuţiile în Comisiile parlamentare iar cele mai importante dezbateri sunt în continuare cele legate de criza euro. Prima şedinţă de plen începe pe 10 septembrie la Strasbourg iar unul din momentele cheie este discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, legat de Starea Uniunii Europene programat pe 12 septembrie.
În Comisii, eurodeputaţii vor avea, în săptămâna care începe pe 3 septembrie, discuţii despre propunerea Comisiei Europene legată de uniunea bancară - ECON are programate luni schimburi de opinii ale euroaleşilor cu vicepreşedintele CE, Olli Rehn responsabil cu piaţa monetară, cu Michel Barnier comisarul responsabil de piaţa internă şi cu Joaquin Alumunia, comisarul pentru competiţie. La dezbatere este aşteptat şi preşedintele BCE, Mario Draghi.
Alte teme importante pe ordinea de zi a plenului de la Strabsourg se referă la bugetul UE pe termen lung şi la reforma politicii agricole comune. Pe acest ultimo subiect Comisia AGRI începe luni dezbaterile legate de amendamentele (peste 2.200) referitoare propunerea privind plăţile directe.
VEZI ALTE SUBIECTE AFLATE PE AGENDA EURODEPUTATILOR
Un alt punct important în calendarul de toamnă se referă la bugetul UE pe 2013 la care se vor raporta şi cheltuielile viitorului buget multiannual. Consiliul și Parlamentul European trebuie să decidă cum va arăta bugetul UE pentru 2013. Consiliul dorește ca bugetul pe anul viitor să fie redus la 132.6 miliarde de euro în loc de 138 de miliarde, suma propusă inițial.
Bugetul pe termen lung al UE 2014-2020, cunoscut şi sub numele de cadru financiar multianual va trebui, de asemenea, decis în viitorul apropiat. Aceasta va stabili sumele maxime anuale pe care UE îşi poate permite să le cheltuiască, potrivit europarl.europa.eu.
Comisia propune ca bugetul UE să fie în măsură să