Piata locurilor de munca din Serbia a ajuns una dintre cele mai corupte din Europa, iar gasirea unui job, fara a da spaga, pare o misiune imposibila.
O investigatie a publicatiei sarbesti Magazin Press, citata de Standart News, arata ca, pentru a se angaja, vecinii nostri de la sud-vest sunt nevoiti sa plateasca spagi care pleaca de la 1.000 euro si ajung pana la 7.000 euro.
"Vanzarea" locurilor de munca a cuprins toate sectoarele economice ale tarii: administratie publica, intreprinderile de stat, politie, armata. Cea mai mare coruptie, insa, este intalnita in sectorul de sanatate si cel educational, unde se si platesc cele mai mari spagi pentu angajare.
In ancheta, se prezinta cazul unei profesoare care, in decurs de 10 ani, nu a reusit sa-si gaseasca de lucru, in ciuda calificarii solide. Pana intr-o zi, cand tatal sau si-a facut o relatie prin care trebuia "sa dea de cineva din Belgrad". De-abia atunci a reusit sa ocupe, in sfarsit, locul de munca mult visat.
Ancheta jurnalistilor sarbi arata ca mai toate concursurile de angajare sunt false si fictive, deoarece angajarea implica o schema a coruptiei bine pusa la punct. In invatamant, de pilda, locurile de munca sunt "ascunse" de directorii unitatilor scolare, pentru ca ei sa angajeze pe cine vor, si cand doresc. Aici spagile ajung si la 7000 de euro.
Serbia e printre tarile cu cel mai mare somaj din Europa, avand o rata de 30% a celor neincadrati in piata muncii.
Piata locurilor de munca din Serbia a ajuns una dintre cele mai corupte din Europa, iar gasirea unui job, fara a da spaga, pare o misiune imposibila.
O investigatie a publicatiei sarbesti Magazin Press, citata de Standart News, arata ca, pentru a se angaja, vecinii nostri de la sud-vest sunt nevoiti sa plateasca spagi care pleaca de la 1.000 euro si ajung pana la 7.