Mirese frumoase la Palatul Mogosoaia. Duminica, la pranz, se mustasera in palat tinerii Capitalei. Cafea buna, copii frumosi, poze reusite. Palatul Mogosoaia are 24 de hectare de verdeata. Sub mandatul lui Sorin Oprescu au fost refacute biblioteca, ghetaria, Casa Artelor, Casa de Creatie, Cuhnia (n.r. – bucataria lui Brancoveanu). Este de altfel si primul parc dotat pentru picnic. Locuri de joaca pentru copii, trei terenuri de sport, vestiare, toate parte a noului parc, in suprafata de 7 hectare de teren. Parcul are instalatie de irigatie, fiind de altfel singurul care are sistem de irigatie in Capitala.
De altfel, patru luni pe an aici vin studentii straini pentru tabara de creatie. In fiecare saptamana sunt organizate evenimente culturale: de la jazz si pana la poezie sau muzica clasica. Tot la palat se intruneau masonii pe vremuri, iar Marin Preda s-a intalinit cu nemurirea in intimitatea aceluiasi imobil. Inclus in patrimoniul UNESCO, palatul pastreaza eleganta vremurilor de mult apuse.
"Vom continua modernizarea. Trebuie sa terminam lapidariumul, unde vom expune frescele Manastirii Vacaresti, mai avem de lucru la alei, gard si sistemul de iluminat. Acesta va fi gata in doua saptamani si va fi un iluminat arhitectural. Continuam schimbul cultural, acesta este un loc de cultura", a explicat Bogdan Popa, directorul Palatului Mogosoaia.
Scurt istoric
Palatul a fost construit la 1702, de Constantin Brancoveanu, in stil arhitectural romanesc renascentist sau stil brancovenesc. Palatul a fost devastat de otomani in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774, deoarece Nicolae Brancoveanu tinuse partea rusilor in conflict. O noua distrugere a palatului a avut loc la Revolutia din 1821, cand ultimul urmas al Brancovenilor, Grigore Brancoveanu, a fugit la Brasov, si cladirea a fost ocupata de panduri.
Martha Bibescu s-a ocupat cu renovarea pala