Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara pentru efectuarea unor verificari in legatura cu declaratiile publice de natura a aduce atingere independentei justitiei, facute cu ocazia manifestatiei de protest de la Sfantu Gheorghe, care a avut loc sambata, relateaza Mediafax.
Care este demersul CSM? Pe scurt, conducerea Consiliului vrea ca Inspectia Judiciara sa stabileasca in ce masura "afirmatiile vehiculate in spatiul public la Sfantu Gheorghe, privind critici aduse hotararii judecatoresti pronuntate in dosarul nr. 13020/200/2011 (care nu e definitiva), sunt de natura a aduce atingere independentei justitiei'. Protestul a fost unul la adresa justitiei din Romania, care, potrivit organizatorilor mitingului, a luat o decizie care ar putea crea un precedent grav, al ceea ce s-ar putea numi "renationalizare". Este vorba despre sentinta Judecatoriei din Buzau, care a anulat actul de retrocedare a colegiului Szekely Miko din Sfantu Gheorghe catre Eparhia Reformata din Ardeal si i-a condamnat la pedepse cu inchisoarea pe membrii comisiei de retrocedare.
De altfel, sambata, la inceputul sedintei de Guvern si inaintea inceperii protestului propriu-zis la Sfantu Gheorghe, premierul Victor Ponta s-a referit la aceasta actiune, exprimandu-si "convingerea ca 'vigilentul CSM' va sesiza Inspectia Judiciara avand in vedere ca e vorba de un protest public la adresa unei decizii judecatoresti'. 'Cred ca in Justitie sunt mult mai multe alte probleme pe care dumneavoastra (Mona Pivniceru - n.r.) veti putea sa le rezolvati. Una dintre ele este astazi, o manifestare publica la Sf. Gheorghe fata de o decizie a Justitiei. Sunt convins ca vigilentul CSM, atat de vigilent cu noi, va fi la fel de vigilent cand exista o manifestatie publica impotriva unei decizii judecatoresti si va sesiza Inspectia Judiciara', a afirmat sambata prim-ministrul, citat