Circa 1.000 de persoane sunt aşteptate să se alăture, marţi, "Marşului lui Avram Iancu" şi să parcurgă în picioarele goale sau în costume populare peste 100 de kilometri de la Casa Iancului din localitatea Avram Iancu (Alba) până la Ţebea (Hunedoara), unde vor avea loc, duminică, Serbările Naţionale.
"Marşul lui Avram Iancu" este iniţiat de poetul Laurian Stănchescu, care a refăcut pe jos şi drumul artistului român Constantin Brâncuşi din anii 1903-1904, când a plecat de la Hobiţa, judeţul Gorj, la Paris, şi care, luni la amiază, desculţ şi acoperit cu steagul României, a împărţit programe ale marşului şi pliante în care aminteşte perioada în care a trăit Avram Iancu, conform agenţiei de presă Mediafax. Poetul a fost ajutat de angajaţi ai Muzelui Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva să împartă trecătorilor pliantele.
Potrivit poetului Laurian Stănchescu, aproximativ 1.000 de persoane sunt aşteptate să i se alăture pe parcursul marşului, iar printre cei care au confirmat participarea se numără fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu, care va parcurge pe jos drumul de la Brad până la Ţebea. "Acest marş are rolul de a reînvia cultura şi istoria din această ţară. M-am săturat să trăiesc într-o ţară care ignoră această antichitate culturală în care trăim. După părerea mea, cultura este ultimul zid de apărare al unei naţiuni. Când cade şi cultura, totul se risipeşte în neant. Marşul dedicat lui Avram Iancu este un lucru real, o stare de spirit pe care o trăiesc permanent", a afirmat poetul Laurian Stănchescu pentru Mediafax.
"Obiectivul acestui eveniment este de a marca în memoria colectivă valoarea istorică a drumului parcurs de Avram Iancu de la Vidra până la Ţebea, drum care a schimbat istoria neamului românesc", a afirmat directorul Muzelui Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş. Luni seara, la Casa Iancului din c