În anunţurile particularilor, în ultimii trei ani, preţul apartamentelor vechi de 1, 2, 3 şi 4 camere din Bucureşti a scăzut cu aproximativ 20-24%. În statisticile notarilor, cu 20% numai anul trecut. Unde este adevărul?
Când ne raportăm la scăderile consemnate pe piaţa apartamentelor vechi, două întrebări sunt esenţiale: „de unde vine raportarea?" şi „în ce valută calculăm?". Site-urile care fac monitorizări (anunturiparticulari.ro, indeximobiliar.blogspot.ro) se referă la anunţurile publicate de particulari sau la numărul total de anunţuri (cu tot cu agenţii). Nu este obligatoriu ca tranzacţia să se facă sau să se facă la preţul din anunţ. Raportările notarilor preluate de Institutul de Statistică anul trecut au la bază tranzacţii efective. Din păcate, cel mai sigur mod de a ne plasa în apropierea procentului real de scădere pentru 2011 ar fi să încercăm o medie între cele două, asta pentru că preţurile la notar sunt de regulă subevaluate pentru a se plăti impozit mai mic pe tranzacţie, cele din anunţuri includ şi discountul smuls prin negocierea între părţi, deci sunt mai mari.
În acest mod, pentru 2011 avem scăderea medie de 20% comunicată de notari şi cea de 3-9% (în funcţie de numărul de camere, cel mai mult la apartamentele de 4 camere, cel mai puţin la garsoniere) după cum reiese din monitorizările anunţuriparticulari.ro. Faţă de 2009, în ultimii trei ani deci, avem o scădere de 20-24% pentru preţurile solicitate de proprietari şi una de 33% dacă ne raportăm la indexul oferit de Institutul de Statistică pe baza datelor notarilor. Făcând, gospodăreşte o medie între cele două seturi de date, am obţine o scădere reală de 12-14% pentru 2011 şi de 25-27% din 2009, în euro.
În ce valută calculăm?
În funcţie de valuta la care ne raportăm, scăderile pot fi mai mici sau mai mari sau pot deveni chiar... creşteri. De pildă, în euro gar