Leul este singura moneda din UE - si printre putinele din lume- care marcheaza o scadere comparativ cu euro dupa primele opt luni din an, a precizat Victor Safta, director general Noble Securities, sucursala Romania.
La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depasit doar de dinarul sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de euro in aceeasi perioada, a aratat Safta.
Luni, leul s-a depreciat considerabil, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de referinta de 4,4898 lei/euro, in crestere cu 3,03 bani fata de sedinta anterioara.
Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune. Monedele din UE s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari.
Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale. Dupa primele opt luni ale anului, forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie).
In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013. Euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% fata de coroana suedeza si cu 5% fata de lira sterlina. Cehia a pastrat increderea investitorilor, coroana ceha "beneficiind" de pe urma devalorizarii euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda europeana, d