Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a confirmat astăzi pe contul său de Twitter organizarea unui summit European special pentru 22-23 noiembrie pentru discutarea resurselor financiare ale UE în viitorul buget 2014-2020.
Colegiul Comisarilor a discutat săptămâna trecută detalii importante legate de viitorul buget al UE (2014-2020) cifrele pentru politicile cheie, în special cea de coeziune şi cea agricolă comună fiind analizate în premieră, într-o reuniune ce a avut loc pe 30 august la Nicosia.
Potrivit secretarului de stat Răzvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene pentru Coordonarea instrumentelor structurale, România ar putea beneficia, din bugetul UE 2014-2020 de o alocare de 40-47 de miliarde de euro, fără a preciza în ce proporţie suma va fi împărţită între agricultură şi politica de coeziune.
România alături de alte 13 state membre, din grupul "Prietenii coeziunii", beneficiare nete de finanţări nerambursabile prin bugetele dedicate politicii de coeziune şi a celei agricole commune, are interesul ca aceste cifre să fie cât mai consistente.
Grupul statelor net contributoare la bugetul UE cer reducerea acestuia. Cum politicile cele mai consistente în bugetul UE sunt cea de coeziune şi cea agricolă, iar pe ultima există un consens ca ea să nu fie redusă, cel mai afectat capitol ar putea fi cel dedicate fondurilor structurale.