Săptămâna aceasta, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va explica în ce condiţii instituţia sa va putea cumpăra obligaţiuni publice. E vorba de un plan crucial. Există aşteptări enorme de la reuniunea de joi a BCE, când Mario Draghi ar trebui să prezinte detaliile legate de noul plan de cumpărare masivă a titlurilor de stat din zona euro.
Planul este contestat în Germania. Recent, nervii au crescut între BCE şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), până la punctul în care Draghi s-a simţit nevoit să iasă la rampă şi să-şi apere în mass-media politica, un gest complet neobişnuit pentru oficialul citat.
Politica monetară "are uneori nevoie de măsuri excepţionale", mai ales atunci când pieţele sunt răvăşite de temeri iraţionale, a explicat el în săptămânalul german Die Zeit. Pentru a linişti Germania, el a reamintit că BCE ştie perfect că obiectivul său prioritar este păstrarea stabilităţii preţurilor, că instituţia va face alegeri conform statutului său independent şi că va acţiona în limitele mandatului său. Totuşi, Draghi a dat naştere unor speculaţii, după ce şi-a anulat participarea la conferinţa din Statele Unite a bancherilor centrali, invocând un "program de lucru încărcat".
Banca Centrală Europeană, care va revizui probabil în scădere previziunile de creştere economică pentru zona euro ar putea să scadă joi şi dobânda de referinţă. Alţi analişti prevăd că va menţine actualul nivel, fixat din iulie la 0,75%, deja un minim istoric. Analiştii aşteaptă însă mai ales detaliile planului de cumpărare de obligaţiuni.
Franţa susţine intervenţionismul BCE. "Când constatăm că există diferenţe atât de mari între nivelurile de dobândă la care se împrumută diferite ţări, fără a exista şi o justificare economică, poate fi un motiv pentru intervenţie", a precizat preşedintele francez, Francois Hollande.
BBC: Pentru prim