Societatea Română de Pediatrie (SRP) recomandă vaccinarea copiilor împotriva varicelei, boală foarte contagioasă care poate lăsa cicatricii severe pe piele, mai ales că în anul 2011 a fost înregistrată o creştere a îmbolnăvirilor cu 44 la sută, faţă de 2010.
"Odată cu începerea grădiniţelor şi a şcolii, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea incidenţei bolilor infecţioase, boală foarte contagioasă şi răspândită la intrarea copiilor în colectivitate. Numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44 la sută faţă de 2010, în contextul în care în ultimii patru ani, incidenţa a fost constant în scădere", arată un comunicat al SRP.
Medicii spun că imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă şi programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc.
Astfel, copilul care merge la grădiniţă trebuie să fi făcut vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, împotriva hepatitei B. Pentru cei care merg la şcoală, vaccinarea la şase ani urmăreşte imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă şi antipoliomielită.
Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care vaccinare este aleasă de numai 21 la sută dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei "Să protejăm împreună copilăria" de către Cult Market Research.
Pe de altă parte, 20 la sută dintre mame aleg nutriţia ca metodă de imunizare a copilului.
Studiul Societăţii Române de Pediatrie mai arată că aproape 70 la sută dintre mame îşi protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură imunizare gratuită.
Potrivit pediatrilor, varicela poate lăsa cicatricii seve