Rosia Montana, orasul transilvanean care se afla in centrul unui razboi al aurului ce dureaza deja de ani de zile, va deveni "caminul" celei mai mari mine de aur din regiune, de vreme ce politicienii discuta cum sa dea "unda verde" constructiei, in ciuda opozitiei ONG-urilor de protectie a mediului.
Tessa Dunlop, jurnalista la BBC, a petrecut cateva zile la Rosia Montana, dupa ce a vazut o reclama care a circulat in toamna lui 2011.
In acel filmulet, o femeie ce locuia in Rosia Montana ii ruga pe privitori sa tina cont de faptul ca exploatarea minei ar permite oamenilor sa nu mai sufere de foame.
"Era o reclama care rula cu o regularitate surprinzatoare la televiziunile romanesti in toamna lui 2011, care mi-a atras atentia asupra comunei de munte Rosia Montana", spune Tessa Dunlop, in reportajul publicat luni.
Romania este una dintre cele mai sarace natiuni din Europa, iar promisiunea unei companii care sa ofere locuri de munca i-a incantat pe localnici. Cu toate acestea, politicienii inca stau la indoiala daca sa dea aprobari pentru inceperea exploatarii.
Jurnalista a stat de vorba si cu localnicii care vor sa munceasca pentru Rosia Montana Gold Corporation, dar si cu opozantii proiectului, printre care se afla si Mircea Toma - presedintele ActiveWatch - agentia de monitorizare a presei.
"Daca incepe Rosia Montana, viata mea se termina", spune Sorin Jorca, localnic, stand in mijlocul gradinii sale de trandafiri. "O sa-mi pierd casa, mormantul parintilor, biserica, si tot ce inseamna mostenire culturala. Industria miniera este foarte murdara, vor folosi tone de diamita zilnic. Cred ca zgomotul si toxicitatea va face viata imposibila aici", mai adauga acesta.
Totodata, Tessa Dunlop a vizitat galeriile subterane vechi de 2.000 de ani, ce ar urma sa fie distruse odata cu inceperea proiec