Pentru alegerea pardoselii pentru bucătărie, trebuie împăcate cât mai bine aspectele practice cu cele de ordin estetic.
Spre deosebire de alte încăperi, bucătăria reprezintă un spaţiu umed, care nu permite orice material. De aceea, vă recomandăm să „cântăriţi" bine particularităţile fiecărui tip de finisaj, pentru a face alegerea cea mai bună..
Plăcile ceramice: accesibile şi foarte practice. Fără îndoială, gresia este cel mai utilizat finisaj şi, în opinia multor specialişti, cel mai potrivit pentru spaţiile umede, aşa cum e bucătăria. Prezintă o serie de caracteristici care o ridică în topul celor mai convenabile şi accesibile tipuri de pardoseli: este rezistentă la abraziune, durabilă în timp, uşor de întreţinut şi nu lasă pete. Şi din punct de vedere estetic se ridică la „înălţime". În cazul în care doriţi să oferiţi bucătăriei un look natural, dar fără costuri mari, puteţi opta pentru gresie cu aspect de parchet. În general, preţul gresiei variază în funcţie de calitatea plăcilor (I, II şi III), însă, comparat cu cel al altor tipuri de finisaje, este mic. Atenţie! În bucătărie se pot produce uşor accidente, motiv pentru care vă recomandăm să evitaţi placarea pardoselii cu gresie lucioasă.
Piatra naturală: pentru distincţie şi eleganţă. Pardoselile din piatră sunt uşor de asortat atât din punct de vedere cromatic, cât şi al texturii cu restul elementelor dintr-o cameră. Piatra provine din roci naturale dure (granit, marmură etc.) care pot fi finisate prin tăiere, lustruire şi frecare, fiind un material rece, recomandat în bucătărie, baie şi pe hol, şi mai puţin în încăperi ca livingul şi dormitorul. Calitatea pardoselilor din piatră se îmbunătăţeşte dacă sunt aplicate pe un strat-suport rigid, de obicei pe o placă din beton.
O variantă deloc de neglijat o constituie conglomeratele de granit-cuarţ, deoarece sunt durabile, rezistente, dest