Odată cu începerea grădinițelor și a școlii, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidenței bolilor infecțioase, extrem de contagioase și răspândite la intrarea copiilor în colectivitate.
Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniță trebuie să fi trecut printr-o serie de vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la 6 ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă și antipoliomielită.
Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului. Studiul Societății Române de Pediatrie mai arată că aproape 70% dintre mame își protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite.
Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluția de imunizare prin vaccinare nu se regăsește în schema națională de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii 4 ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011, față de 2010. Pentru a preîntâmpina izbucnirea unor epidemii, Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de pro