România, Bulgaria şi Cehia se află pe lista ţărilor atenţionate de Comisia Europeană în legătură cu transparenţa achiziţiilor publice din domeniul apărării, relatează luni site-ul BNE-eu. Sursa: Libertatea
Comisia a confirmat pentru publicaţia citată că a trimis scrisori guvernelor din România, Bulgaria şi Cehia pentru a evidenţia legislaţia UE privind achiziţiile, în urma unor îngrijorări privind posibile decizii ale statelor implicate de a încheia acorduri importante în domeniul apărării pentru a cumpăra avioane supersonice de luptă fără a organiza licitaţii deschise.
Cele trei ţări intenţionează să cumpere avioane de luptă, ca parte a unui program mai amplu de achiziţii în statele emergente din Europa în următorii zece ani, achiziţii care, potrivit reprezentanţilor din industria apărării, ar putea genera vânzări de peste 200 de aeronave. În contextul în care criza economică afectează bugetele pentru apărare în întreaga lume, aceste licitaţii sunt considerate cruciale pentru o industrie care suferă din cauza reducerii costurilor şi a pierderii de locuri de muncă, de unde şi competiţia dură dintre producători precum americanii de la Lockheed Martin, consorţiul Eurofighter (format din EADS Germania, EADS CASA din Spania, BAE Systems şi Alenia Aeronautica din Italia), Saab din Suedia şi Dassault din Franţa, printre altele.
Într-o scrisoare datată 15 mai, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, care supervizează achiziţiile publice din cele 27 de state membre, le-a reamintit miniştrilor apărării din Bulgaria, România şi Cehia directivele europene privind licitaţiile pentru achiziţii publice şi nevoia de transparenţă în astfel de achiziţii.
“Orice anunţ de contract trebuie publicat în Monitorul Oficial (al UE)", precizează Barnier în scrisoare, al cărei conţinut a fost divulgat site-ului citat de c